Huisvesting en verzorging

Last modified date

Als je een paard bij huis wilt hebben heb je ruimte en tijd nodig. Paardrijden en paarden houden zijn in feite twee verschillende hobby’s. Er komt namelijk nogal wat kijken bij de verzorging van een paard.

In de natuur is een paard continu in beweging en legt gemiddeld zo’n 30 kilometer per dag af. Gedomesticeerde paarden komen vaak bij lange niet aan deze afstanden. Voor de gezondheid van een paard is het belangrijk dat er voldoende mogelijkheid is om te bewegen. Een paard dat de dag en nacht op een stal staat kan depressief worden en op den duur lichamelijke problemen krijgen. Een paard is een kuddedier en heeft gezelschap nodig. Bij voorkeur staat het bij een ander paard of een pony.

Paarden die veel tijd in een stal doorbrengen, zullen vaker getraind moeten worden door middel van grondwerk of door te gaan rijden.

De laatste jaren wordt een paradise paddock steeds populairder onder de voorstanders van een zo natuurlijk mogelijke manier van paarden houden. Er worden hierbij als het ware omheinde paden aangelegd door een weiland waardoor het paard gedwongen wordt grotere afstanden af te leggen. Er zijn ook steeds meer pension stallingen die voor deze manier van huisvesting kiezen. De paarden staan 24 uur per dag buiten en kunnen dus altijd bewegen.

Als paarden langdurig op hetzelfde stuk grond staan, zal er na verloop van tijd geen gras meer groeien. De paarden moeten daarom bijgevoerd worden met hooi.

Voedsel

Paarden hebben een uniek spijsverteringskanaal. Zij hebben een hele lange darm en een kleine maag. Dit is de reden waarom ze een groot deel van de dag bezig zijn met eten. Om gezond te blijven dient een paard continu toegang tot voedsel te hebben. Wanneer het paard veelvuldig langer dan 6 uur zonder voedsel verblijft, is de kans groot dat het kolieken krijgt. Deze kunnen zo erg worden dat het paard er aan overlijdt. Daarnaast is het ook wenselijk dat ze gevarieerd eten om alle benodigde mineralen en vitaminen binnen te krijgen. Wanneer je ziet dat je paard mest eet, komt het voedingstoffen tekort. Een liksteen geeft een goede aanvulling op gras en/of hooi.

Bij vers voedsel ruiken de paarden zelf wat ze wel kunnen eten en wat giftig voor ze is. Op het moment dat het gedroogd is, zoals bij hooi het geval is, is de geur eraf en kunnen ze dit dus niet meer ruiken. Daarom is het belangrijk om voorzichtig mee te zijn met gedroogd onkruid in hooi want er zijn behoorlijk wat planten en onkruiden die giftig zijn voor paarden.

mees