De aanschaf van een paard

Last modified date

De meeste paardenliefhebbers hebben een duidelijke voorkeur voor een bepaald soort paard. Hun droompaard bestaat al jaren in hun hoofd en daarbij is er een beeld gevormd van een kleur en wellicht ook een speciaal ras dat de voorkeur geniet. Indien het paard dat voor aankoop in aanmerking komt aan dit beeld voldoet, kan het zijn dat er overhaast en impulsief een paard gekocht wordt. Zeker als het een eerste paard betreft gebeurt dit nogal eens. Om optimaal te genieten van je paard is het echter van belang om weloverwogen een paard aan te schaffen. Hierbij zijn een aantal zaken van belang.

Achtergrond informatie over het paard

De levensgeschiedenis van een paard zegt veel over het gedrag van het dier. Hoe meer je te weten kunt komen over de voorgeschiedenis des te beter zul je in staat zijn het gedrag van je paard te begrijpen. In geval dat een paard traumatische ervaringen in het verleden heeft gehad, kan daar probleemgedrag uit voortkomen zoals bijvoorbeeld overmatige schrikreacties. Dit kan een beslissende factor zijn in het al dan niet kopen van het betreffende paard. Vraag na hoelang de eigenaar het paard heeft en waarom het verkocht wordt. Doe zo mogelijk ook navraag over het paard bij voorgaande eigenaren.

Er wordt bij de aankoop van een paard vaak een keuring door een dierenarts uitgevoerd. Het is daarnaast ook handig om te weten of er in het verleden gezondheidsproblemen zijn geweest en zo ja welke. Hierdoor kun je rekening houden met eventuele zwakke plekken.

Verder is het goed om te weten met welke methode het paard getraind is en wat het allemaal al kan.

Kies een paard dat bij je past

Welk paard je koopt, is mede afhankelijk van welke paardensport je wilt beoefenen. Het zou best kunnen dat je een paardenras heel mooi vindt maar dat dit ras niet geschikt is voor de sport die je wilt gaan doen. Zoek van tevoren uit welke rassensoorten in dat opzicht bij je passen. Een paard hoort ook bij je postuur te passen. Het is voor een paardenrug namelijk erg schadelijk om langdurig en regelmatig teveel gewicht te dragen. Dit is gemakkelijk uit te zoeken met een van de vele tabellen op internet. Andersom moet het postuur van het paard ook voor jou goed voelen. Dit is het best te bepalen vanuit de grond door bijvoorbeeld een wandeling met het paard te maken. Je merkt snel genoeg of je jezelf prettig voelt naast het paard.

Er zijn nog veel meer zaken die invloed hebben en uiteraard speelt ook intuïtie een rol bij de aanschaf van een paard. Neem de tijd om een beslissing te nemen en probeer zoveel mogelijk te weten te komen over het paard. Brengt wat tijd met het dier door. Als het al bereden is, rijd een rondje, maak een wandeling en til de hoeven op. Hoe een paard reageert op aanraking zegt veel over het vertrouwen in een mens.

mees