Goed gekleed te paard

Er zijn verschillende manieren om de paardensport te beoefenen en daar horen ook verschillende kledingstijlen bij. Wanneer je begint met paardrijden zijn er echter wel een aantal basisregels met betrekking tot de kleding.

Standaard paard rijkleding

Voor de veiligheid is het ten zeerste aan te raden om een cap te dragen tijdens het rijden. Wanneer je op een manege rijdt, is dit zelfs verplicht. Tijdens het dressuur rijden worden er rijbroeken gedragen met rondom de knie extra stevige stukken die meestal van leer zijn. Dit voorkomt snelle slijtage van de rijbroek op de plek waar het been het zadel raakt. Rijlaarzen horen ook bij de standaard uitrusting en deze beschermen de kuiten van de ruiters.

Voor de bovenkleding zijn er op een manege geen vaste regels. De meeste ruiters zijn vrouwelijk en eigenlijk dus amazones. Zij kiezen bij voorkeur voor comfortabele tops die er ook nog eens leuk uitzien. Er wordt nogal eens gedacht dat mensen tijdens paardrijden alleen zitten, maar dit is verre van de waarheid. Tijdens het paardrijden worden namelijk vrijwel alle spieren gebruikt. Tops die te strak zitten of juist langs je armen flodderen kunnen daarom het rijplezier negatief beïnvloeden.

Dressuur of springwedstrijden

Tijdens het rijden van dressuur concoursen dient er een lichte kleur paardrijbroek te worden gedragen . De meeste ruiters kiezen voor een witte paardrijbroek. Ook zijn er een aantal voorschriften met betrekking tot bovenkleding. Een speciaal ruitercolbert met daaronder een blouse of T-shirt met hoge kraag is het meest voorkomend. Als het koud is zijn elastische tops met spaghetti bandjes ideaal om onder deze kleding te dragen omdat ze niet zichtbaar zijn maar wel warmte geven. De kleur van het ruiterjasje is vaak vrij te kiezen, maar er zijn diverse modellen voor de niveaus van dressuur.

Western rijden

De kleding van mensen die aan western rijden doen ziet er heel anders uit. De cowboy/cowgirl stijl wordt nagebootst. In plaats van een cap wordt er een hoed gedragen en in plaatst van laarzen worden er cowboylaarzen met chaps gedragen. Ook de tops zijn meestal wat stoerder dan bij het dressuurrijden.

Recreatief rijden

Recreatie paardrijders kunnen uiteraard dragen wat ze willen, maar juist voor buitenritten is het uiteraard verstandig om aan de veiligheid te denken. Een paard kan zomaar ergens van schrikken, en als je valt terwijl je geen cap op hebt kan dit grote gevolgen hebben. Bij mensen die een eigen paard hebben en dit paard volledig vertrouwen zie je vaak dat er zonder cap gereden worden. De wind door de haren geeft natuurlijk ook een erg vrij gevoel. Toch is het aan te raden om dit alleen te doen met een paard dat je al heel lang kent en wanneer je zelf een ervaren ruiter bent.

In de zomer is het fijn om luchtige tops te dragen, maar met een korte broek aan op een paard met zadel is niet prettig. Na korte tijd zullen je blote benen namelijk tegen de singel en de flappen van het zadel gaan schuren waardoor er irritatieplekken op je benen komen. Het dragen van een lange broek is daarom altijd verstandig. In de winter kleden mensen zich uiteraard warm aan. Als ruiter is het handig om ervoor te zorgen dat de dikke kleding niet belemmerend is in de bewegingen.

Paardenliefhebbers hebben graag mooie foto’s van henzelf met het favoriete paard,. Door met een fotosessie de juiste kleding te dragen, kun je hele bijzondere foto’s creëren.

rachele