Kinderen en paardrijden

Last modified date

De omgang met paarden is erg goed voor de ontwikkeling van kinderen. Behalve dat het voor de meeste kinderen gewoon heel erg leuk is om paard te rijden, heeft het een aantal concrete voordelen voor de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling.

Kinderen vertrouwd laten raken met paarden

Paarden zijn grote sterke dieren en daarom is het van belang dat kinderen niet zomaar een wei of een stal inlopen. De kennismaking met een paard of pony kan het beste plaatsvinden onder begeleiding van iemand die het dier goed kent. Er zijn heel veel maneges waar les gegeven wordt aan kinderen. Voordat een kind met paardrijlessen begint is het aan te raden eerst eens een kijkje te gaan nemen bij een manege.

Zowel voor het kind als voor het paard is het prettig als er voor de rijlessen zoveel mogelijk hetzelfde paard wordt gebruikt. Hierdoor kan een fijne relatie ontstaan tussen kind en paard.

Omdat er zoveel kinderen dol op paarden zijn, zijn er legio schoolspullen met foto’s van paarden. Voor kinderen die van paarden houden is het dan ook niet moeilijk om een leuk verjaardagscadeau te vinden. Een hele originele verrassing kan je bijvoorbeeld laten maken bij https://www.jeeigentaart.nl/, door middel van een persoonlijke foto van kind en paard op de verjaardagstaart te laten drukken.

Vooral veel jonge meisjes lijken echt verknocht te raken aan paarden. Dit heeft ongetwijfeld te maken met het feit dat meisjes over het algemeen graag zorgen. Een paard is immers een levend wezen dat veel verzorging nodig heeft. Het is dan ook leuk om voor de les al wat eerder aanwezig te zijn, zodat het kind ook de verzorging kan doen.

Een snelle en intensieve manier om kennis te maken met de wereld van pony’s en paarden is een deelname aan een pony/paarden vakantiekamp. Behalve dat het kind de techniek van het paardrijden leert is er ook veelvuldig tijd voor buitenritten in de natuur.

Omdat paarden gevoelige dieren zijn die niet oordelen, is het mogelijk om een intieme band met een paard op te bouwen. Er kan heel snel een hechte vriendschap tussen paard en kind ontstaan. Als duidelijk wordt dat er bij het kind een langdurige passie voor paarden is ontstaan, is het fantastisch om een vast verzorgpaard te hebben. Dit kan natuurlijk bij een manege, maar soms is er in de privésfeer zelfs een verzorgpaard te vinden, omdat de eigenaar zelf te weinig tijd heeft.

mees