Paardrijden

Last modified date

Voor ruiters die graag in het zadel competities rijden zijn er verschillende soorten van paardensport te beoefenen. De meest voorkomende ruitersporten in Nerderland zijn:

  • Dresuurrijden
  • Springen
  • Endurance
  • Rensport

In al deze sporten is het mogelijk om op verschillende niveaus te rijden en prijzen te behalen.

Recreatief rijden

In Nederland rijden verreweg de meeste ruiters recreatief.

Mensen die leren paardrijden bij een manage krijgen les in dresuurrijden. Bij dressuur gaat het namelijk allemaal om houding, controle en behendigheid van zowel de ruiter als het paard.

Er zijn veel kinderen die een periode in hun jeugd bij een manege gaan paardrijden. Bij sommige groeit dit uit tot een levenslange passie voor paarden en bij andere blijft het bij een tijdelijke hobby. Dit is ook niet voor iedereen weggelegd want paardrijden is een behoorlijk dure sport. De lessen zijn niet goedkoop en daarnaast moeten er ook de nodige spullen worden aangeschaft.

Als het lekker weer is zijn er in de Nederlandse bossen en op stranden waar het toegestaan is veel ruiters te vinden. Het geeft een ontzettend vrij gevoel om door het bos of over het strand te galopperen met je paard. Ook bij maneges is het mogelijk om buitenritten te maken. De paarden daar zijn er aan gewend om steeds een andere ruiter op hun rug te hebben.

mees