Training van je paard

Last modified date

Er zijn verschillende manieren om je paard te trainen en welke je kiest zal afhangen van je eigen achtergrond en wat je van je relatie met je paard verlangt. Uiteraard is een combinatie van verschillende methodes ook mogelijk. Maar welke methode je ook kiest, je zult in meer of mindere mate met je paard moeten werken.

Waarom het belangrijk is om je paard te trainen

  • Het opbouwen en op peil houden van de conditie van je paard. Als je teveel ineens vraagt van je paard is dit niet goed voor de gezondheid en zal het paard geen plezier beleven aan de training. Op den duur kan dit tot gevecht leiden en dat wil je niet want een paard is per definitie sterker als het op krachtmeting aankomt.
  • Het aanleren van nieuwe vaardigheden. Je kunt een paard heel veel leren maar dit moet in geleidelijke stappen en met veel geduld. Een volwassen paard leert als een kind van 6 jaar.
  • Wederzijds vertrouwen. Vertrouwen speelt een cruciale rol bij de veiligheid voor ruiter en paard. Een paard is heel gevoelig en zal onrustig worden wanneer er geen vertrouwen is. Andersom zul je jezelf als ruiter niet prettig voelen als je je paard niet vertrouwd. Om veilig samen op pad te gaan moet zowel de ruiter als het paard kalm zijn. Deze kalmte komt vooral voort uit wederzijds vertrouwen. Door grondoefeningen te doen kun je aan deze vertrouwensband werken.
  • Soepelheid en balans van het paard. Hoe beter het paard in zijn vel zit, hoe beter het paard zal presteren. Er zijn vele oefeningen die eraan bijdragen dat de spieren van het paard soepel blijven en het gehele lichaam in balans is.

Wanneer je je paard traint, is het erg belangrijk dat je duidelijk en gefocust bent. Om je paard goed te kunnen trainen is het verstandig om ervoor te zorgen dat je zelf fit bent.

mees